Bezoek Gwendolyn Rutten aan het Wetenschapspark

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten bracht een werkbezoek aan het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen, dat groeiend is. Op dit moment zijn er 26 jonge bedrijven actief, die nieuwe producten ontwikkelen in sectoren als de gezondheidszorg, milieu of informatica.

Het Darwin-gebouw, een van de 4 gebouwen in het park, een incubator waarin aan startende ondernemingen huisvesting, administratie en technische ondersteuning, contacten en managementadvies wordt geboden om hun bedrijf een groeispurt te geven. Zeventien van de in totaal 26 bedrijven op het wetenschapspark hebben vandaag onderdak in het gebouw.

Gwendolyn Rutten: “Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschap en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan. Met de overheid in een ondersteunende rol. Dat heet samenwerken – iedereen laten doen waar ze goed in zijn. Dat is de kracht van de incubator in Niel.”

Ze bezocht vier bedrijven in het wetenschapspark Yun Probiotherapy is een start-up die producten ontwikkelt tegen acne en andere huidaandoeningen, op basis van probiotica.

iFLUX ontwikkelt, als start-up meetapparatuur om grondverontreiniging en de verplaatsing daarvan in het grondwater helder in kaart te brengen. Het bedrijf is een spin-off van de Universiteit Antwerpen.
Net als NSX, een groeibedrijf in IT, dat innovatieve, modulaire software ontwikkeld en al voor de Nederlandse overheid werkt.
JooS Consulting was het eerste bedrijf dat zich, 10 jaar geleden, op het wetenschapspark vestigde. Vandaag is Joos Consulting, met 300 werknemers, een van de grootste werkgevers in Niel.

Ook Nathalie Cools, medeoprichtster van Anicells, stelde haar bedrijf voor aan Gwendolyn Rutten. “Wij zijn een accelerator die bedrijven in celtherapie helpt om zich verder te ontwikkelen.” Anicells neemt zijn intrek in Niel op het wetenschapspark waar een labo gebouwd wordt door POM Antwerpen met EFRO steun, voor de uitvoering van haar activiteiten.
“We helpen bedrijven met het indienen van dossiers voor nieuwe geneesmiddelen. Celtherapie kan voorkomen dat mensen met een chronische ziekte hervallen. Celtherapie is een aanvulling op de klassieke behandelingsmethodes. Het betekent dat de cellen van een zieke patiënt als medicijn voor diezelfde patiënt worden toegediend. Onderzoek van het UZA heeft aangetoond dat celtherapie helpt bij mensen met leukemie, buikvlieskanker en hersentumoren.

“De komende twee jaar worden er drie extra gebouwen bijgebouwd om plaats te bieden aan nieuwe bedrijven. Zo geven we nieuwe initiatieven nieuwe kansen hier te Niel”, weet Luc Broos, directeur van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, die het wetenschapspark uitbaat.

“Met dit bezoek wilden we het Wetenschapspark te Niel in schijnwerpers plaatsen. Hier worden immers heel wat goede, revolutionaire dingen bedacht en ontwikkelt. Als slimste gemeente zijn we daar fier op. Bovendien is dit een mooie omgeving waar er ook heel wat werkgelegenheid wordt gecreëerd. Dat is een goede zaak voor onze gemeente en haar inwoners.” Aldus Tom De Vries, de burgemeester van Niel.

Gwendolyn Rutten toonde zich tijdens het bezoek zeer enthousiast over de gedurfde wetenschappelijke ijver met toekomstvisie, die het wetenschapspark huisvest.

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.