BioOrg weert Covid-19 van tafels en klinken

Na de verspreiding van het Covid-19 virus krijgt BioOrg, bedrijf gevestigd op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen, veel vragen over wat te doen, wat het effect is van het BioOrg-ecosysteem op het virus en wat er gebeurt met het BioOrg-ecosysteem bij het gebruik van biociden. Koen De Koster, CEO van BioOrg legt het kort even uit: “We vernevelen de goede bacteriën uit het bos waardoor een beschermlaag van levende organismen zal voorkomen dat het virus zich kan aanhechten aan oppervlakken. Door de natuur binnen te halen, verslaan we het virus met eigen wapens. Er is veel vraag naar het BioOrg-ecosysteem omdat het een beschermlaag legt op oppervlakken, maar ik wil benadrukken dat het mensen niet beschermt tegen overdracht van virussen via handen, hoesten of niezen van geïnfecteerde mensen.”

Meer dan tien jaar geleden begonnen de ondernemer Koen De Koster en de microbioloog Filip Willocx de zoektocht naar een alternatieve manier om onzichtbare vervuiling, zoals fijnstof, schimmels en allergenen, tegen te gaan. “Omdat traditionele reinigers vol schadelijke chemicaliën zitten, ontwikkelden ze een mix van verschillende ‘goede’ bacteriën om de ‘slechte’ tegen te gaan.”

In 2009 bracht BioOrg zijn eerste product op de markt: een vernevelaar die kantoorruimtes op een gezonde manier proper moet houden. Bedrijven als Colruyt en KBC en ook de Vlaamse overheid zijn klant net als onze eigenste Incubator Darwin.

Koortsblaar
Dat die aanpak ook kan werken om corona te weren, ontdekte De Koster eerder per toeval. ‘Ik had een koortsblaar en gebruikte de spray bij mezelf. Niet dat het een medicijn is, maar de bacteriën hebben wel duidelijke antivirale effecten.’ Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat het niet om ontsmetting gaat. De mix van bacteriën creëert een ecosysteem dat het bijzonder lastig maakt voor het virus om zich te nestelen.

Ontdek er meer over in het filmpje van kanaal Z.  Lees er alles over in het artikel van De Tijd. Of bekijk het overzicht van Do’s en Don’ts op de website van BioOrg: bioorg.eu/coronavirus/

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.