1ste Steenlegging Hippocrates gebouw – 25/09

Vanuit startups, KMO’s en academische spin-offs bestaat er een urgentie voor toegang tot gespecialiseerde productiefaciliteiten om nieuwe behandelingen voor ernstige aandoeningen veilig en (kosten-)effectief beschikbaar te maken voor de patiënt en de klinische praktijk. Anicells wil de bedrijven ondersteunen in de valorisatie van hun cel therapeutisch onderzoek door het uitbouwen en ter beschikking stellen van een GMP-gecertificeerde accelerator. Dit is een volledig concept bestaande uit (1) GMP-gecertificeerde lab faciliteiten, (2)gekwalificeerd personeel, (3) experten met kennis in de medische logistiek, engineering en ‘lean-manufacturing’, (4) consultants met expertise in wet- en regelgeving voor de interacties met het FAGG en CAT en (5) business developers voor de ondersteuning van het utilisatieplan.

In dit co-creatiemodel kunnen de bedrijven hun onderzoek vertalen in een cel therapeutisch product, de eerste klinische studies starten, het productieproces optimaliseren, het logistieke proces uitwerken en hun implementatieplan starten.
De accelerator zal opengesteld worden voor KMO’s, start-ups en spin-offs vanuit verschillende regio’s. Daardoor heeft Anicells het potentieel om de valorisatie van academisch en industrieel onderzoek binnen de celtherapie te versnellen en faciliteert zo de vermarkting van cel therapeutische producten via spin-off trajecten.

Met de steun van EFRO-Vlaanderen beogen we – via de infrastructuur, de opleidingsmodules voor celmanipulatietechnologen alsook de celtherapeutie cluster – het innovatie-ecosysteem rond celtherapie te versterken en de concurrentiepositie en de verankering van Vlaamse ondernemingen te verstevigen.

In mei 2017 werd het project Anicells door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) goedgekeurd. POM Antwerpen in samenwerking met UZA en UA treedt op als promotor van dit project.

Voor de huisvesting van dit project gaat POM Antwerpen een hybride bedrijfshal bouwen op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen te Niel. De bedrijfshal krijgt de naam Hippocrates mee als verwijzing naar de grondlegger van de westerse geneeskunde.

De hal omvat 5 modules. In een module zullen de cleanrooms van het project Anicells worden ondergebracht. 3 modules kunnen voor de huisvesting van bedrijven op het park worden verkocht of verhuurd. Een module zal onderverdeeld worden in een aantal kleinere ruimtes voor opslag .

De aannemer voor de bouw is Van der Linden TSK Industriebouw uit Hoogstraten. De kostprijs van het gebouw is ca 1.5 M Euro.
De vermoedelijke datum voor het voltooien van de werken is juli 2019.
POM Antwerpen treedt op als bouwheer voor dit project.

Dinsdag 25 september wordt door de voorzitter en de algemeen directeur de eerste steen gelegd van de hybride bedrijfshal.

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.