Incubator Darwin blaast dit jaar 5 kaarsjes uit.

DARWIN DAY – VERJAARDAG VAN CHARLES DARWIN EN 5 JAAR INCUBATOR DARWIN

Een vol huis en 16 bedrijven die samen bijna 150 mensen te werk stellen, dat is het rapport dat incubator Darwin na 5 jaar kan voorleggen. Een feestje is op zijn plaats en daarom inviteerde het team achter Darwin haar klanten om samen de kaarsjes uit te blazen.

In 2015 opende incubator Darwin, een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en Universiteit Antwerpen, de deuren. De incubator moest het wetenschapspark dynamiseren én zorgen voor een instroom van jonge, dynamische en innovatieve bedrijven. “En daarin zijn we glansrijk geslaagd”, vindt Jade Verrept, clustermanager op het wetenschapspark en coördinator van incubator Darwin. “De voorbije jaren zijn voor ons heel leerrijk geweest. Samen met de ondernemers die zich hier gevestigd hebben, zijn we erin geslaagd uit te groeien tot een plek waar mensen echt graag werken. Omdat ze er de juiste infrastructuur vinden, de juiste ondersteuning én omdat er fijne sfeer hangt. De voorbije jaren organiseerden we meer dan 60 events, formeel en informeel. Die mogelijkheid om aan te sluiten bij een community van mensen met dezelfde mindset wordt erg geapprecieerd.”

En die mindset is er eentje waarin innovatie en out-of-the-box denken centraal staan. Ongeveer de helft van de bedrijven in de incubator is spin-off van een universiteit of onderzoekscentrum. Liefst 80% werkt aan een nieuwe technologie, therapie of service.

En die dynamiek breidt zich uit over het hele wetenschapspark. POM Antwerpen, de ontwikkelaar van het terrein, verdubbelt de komende jaren de beschikbare vloeroppervlakte op het park om nog meer onderzoeksintensieve bedrijvigheid aan te trekken. “De locatie in Niel is ideaal gebleken”, stelt Luc Broos, algemeen directeur POM Antwerpen, “centraal tussen Antwerpen en Brussel, nabij Zaventem, maar toch in het groen. Het unieke karakter van deze campus, waar rustgevende natuur en baanbrekend ondernemerschap hand in hand gaan, willen we absoluut behouden. Met de nieuwe gebouwen kunnen we echter opnieuw grotere spelers aantrekken; die mix heeft ook een meerwaarde.”

En zo denkt ook het team achter incubator Darwin erover. Centraal in de foyer van het open, lichte gebouw, hangt een opschrift van Darwin: ‘In de geschiedenis van mensen en dieren krijgen diegenen de overhand die hebben geleerd het meest effectief samen te werken’. “Dat vat eigenlijk uitstekend samen, waar we als incubator voor staan.”, besluit Jade Verrept. Niet toevallig dus dat de incubator op de geboortedag van Charles Darwin de taarten laat aanrukken.

Met YUN zette Tom Verlinden en zijn team 3 jaar geleden het gamma YUN Probiotherapy in de markt, een reeks huidverzorgingsproducten op basis van goede, levende bacteriën die de huidflora herstellen. “We zijn in Darwin vrij klein gestart, maar intussen uitgegroeid tot één van de grotere bedrijven in het gebouw. POM, de drijvende kracht achter gebouw en park, is voor ons een partner met wie we onze groei afstemmen. Zij focussen op beton, wij op de ontwikkeling van onze producten. Dat werkt goed. En ons team voelt zich in Darwin helemaal thuis. De vibe die hier hangt is uniek.”

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.