Kiezen voor een incubator – de pro’s toegelicht

Kiezen voor een incubator – de voordelen van delen en netwerken.

De laatste jaren zien we een enorme toevloed aan initiatieven die zich richten op de huisvesting en / of begeleiding van jonge ondernemers. Start-Ups zijn hip en vele actoren – overheden, investeerders, consultants – delen graag in de aandacht en het succes, maar dit neemt niet weg dat ook de ondernemer zelf veel te winnen heeft bij de keuze voor een incubator, accelerator of coworking initiatief.

Incubatoren zijn gegroeid vanuit de filosofie van enerzijds de ‘shared economy’ en anderzijds de ‘networked economy’ en met beide kan je als starter je voordeel doen. In een incubator deel je bepaalde faciliteiten. Zo beschikt Darwin over verschillende vergaderzalen, een volledig uitgerust auditorium, een gezellige koffiebar, een cafetaria en een aantrekkelijk onthaal. Net doordat je de kosten van dergelijke uitrusting deelt, kan je van bij de start beschikken over een aantrekkelijke werkomgeving. Zo maak je meteen een professionele indruk op klanten, leveranciers, investeerders en andere partners.

Ook de zogenaamde ‘networked economy’ heeft zijn troeven. Het idee erachter is dat je als starter meesurft op het netwerk van de incubator zelf. Via Darwin heb je bijvoorbeeld directe toegang tot de Universiteit Antwerpen met haar gespecialiseerde onderzoeksinfrastructuur, brede expertise en pool aan toekomstige werkkrachten. Daarnaast kan de incubator terugvallen op een netwerk van experten inzake bescherming van intellectuele eigendom, fiscale optimalisatie, afsluiten van slimme contracten en aanwerven van personeel. En ten slotte is er ook het netwerk van collega-ondernemers, starters & KMO’s met wie je op geregelde basis van gedachten kan wisselen.

Kortom, alles voor een vliegende start.

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.