Nieuwe huurder Fluidda simuleert luchtstromen in longen obv 3D-scans

De technologie van Fluidda wordt door Galapagos gebruikt om de impact van zijn medicijn op longpatiënten te meten.

Of een medicijn al dan niet de longfunctie verbetert, wordt dan bepaald door de luchtvolumes te meten voor en na medicatie. Zo gaat het al jaar en dag, maar Fluidda – intussen al goed voor een jaaromzet van meer dan 3 miljoen euro – pakt het helemaal anders aan.

Fluidda simuleert de luchtstromen in longen op basis van 3D-scans van de patiënt en meet zo de veranderingen in weerstand, luchtsnelheid en volume in de luchtwegen en longkwabben. De techniek is objectiever en gevoeliger dan klassieke testen, wat ook de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond Food and Drug Administration vorig jaar erkende in een officiële mededeling.

F1-wagens

Fluidda ontwikkelde zijn technologie op basis van beginselen uit de lucht- en ruimtevaart, namelijk die van computational fluid dynamics waarmee aerodynamica bestudeerd wordt. ‘Zoals windtunneltesten op prototypes van F1-wagens vervangen zijn door computersimulaties, zo vervangen wij de klassieke longtesten’, zei oprichter Jan De Backer, niet toevallig ruimtevaartingenieur van opleiding, ooit.

Hij startte zijn carrière bij Boeing waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van Apache-helicopters. De Backer, zoon van een gerenommeerde longarts in het UZ Antwerpen, richtte Fluidda in 2005 op, op de kruising van medische beeldvorming en ingenieurstechnieken. ‘Op de kruising van verschillende sectoren kan je pas echt innoveren’, zei hij.

Big pharma

Het bedrijf werkt voor de grootste farmabedrijven ter wereld, waaronder GSK, Novartis en Astrazeneca die zoeken naar medicijnen tegen astma, rokersziekte of andere longaandoeningen. Fluidda, dat al jaren winst maakt, boekte vorig jaar meer dan 3 miljoen euro omzet.

BronDe Tijd

Schrijf je in
op onze mailinglijst

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.