Beschikbare Ruimte

Labo's & kantoren nu te huur van diverse afmetingen.

 

Lees meer!

Unieke startup anicells brengt celtherapieën naar de patiënt.

2022/03/24

In september vorig jaar opende anicells feestelijk de deuren. Wie het Wetenschapspark een beetje volgt, weet echter dat het al sinds 2019 behoorlijk hectisch is in hun pand langs de Galileilaan. Als eerste GMP ‘cell manufacturing platform’ in Vlaanderen, vervult deze spin-off van UZA / Universiteit Antwerpen een heuse pioniersrol. Een gesprek met Nathalie Cools, CEO van anicells en onderzoekster aan UZA.

 

Waarom zet een onderzoeker die zich wijdt aan de ontwikkeling van een celtherapieproduct dat MS moet bestrijden, de stap naar een eigen spin-off gefocust op celproductie? 

“Omdat ik zelf heb kunnen ervaren dat daar enorm nood aan is.”, antwoordt Nathalie Cools eenvoudig. “Bij een celtherapieproduct maak je een geneesmiddel op basis van de cellen van de patiënt zelf; je haalt ze uit het lichaam, manipuleert ze en plaatst ze terug. Maar ook een geneesmiddel op basis van lichaamseigen materiaal is een geneesmiddel, en daarom onderhevig aan het regelgevend kader dat geldt voor de farmaceutische sector. De ontwikkeling van cel- en gentherapieproducten is vandaag in de eerste plaats een verhaal van universitaire centra en innovatieve start-ups. En die beschikken niet over de infrastructuur en middelen die de industrie wel ter beschikking heeft. Toch moet je met je product, nadat je proefdiermodel in een onderzoeksomgeving succesvol bleek,  uiteraard op een veilige en correcte manier naar je eerste patiënt. En net daar kan anicells helpen”.

 

Wat houdt die ondersteuning precies in?

In essentie begeleiden we celtherapieontwikkelaars in hun go-to-patient traject voor wat betreft de farmaceutische productie van hun celtherapieproduct. We bieden hen niet alleen GMP productiefaciliteiten, maar ook getrainde operators en hulp bij het in overeenstemming te brengen van hun product met de regelgeving. Concreet delen we dus infrastructuur, mensen en kennis met onze klanten.

 

Vanwaar de keuze voor het Wetenschapspark?

Via de Tech Transfer Office van de Universiteit Antwerpen ben ik in contact gekomen met Geert Penneman en Jade Verrept van POM Antwerpen. In de eerste plaats omdat ik op zoek was naar hulp bij de aanvraag van een EFRO subsidiedossier. Nadat de aanvraag succesvol bleek, is POM gestart met de realisatie van de geschikte infrastructuur op het Wetenschapspark, waar wij onze cleanrooms perfect konden inpassen. 

 

Jullie werken in het doorgroeigebouw N21. Hebben jullie contact met andere bedrijven op het park?

Geregeld. Het park focust intussen heel gericht op cel- en gentherapie. Niet alleen wij zijn hier gehuisvest, ook eTheRNA en de ATMP community at.las werken van hier uit. Het Vlaams Instituut voor Logistiek, VIL, dat op het park een innovatie- en demonstratiecentrum heeft is intussen met steun van VLAIO een COOCK project gestart om de logistieke sector meer vertrouwd te maken met cel- en genproducten. Voor ons is dit echt de ideale biotoop.

Tijdens de bouw van het gebouw waar we nu zitten, hadden we een klein kantoor in de Incubator Darwin. Wat daar wel fijn is, is dat je makkelijk en informeel contact legt met andere ondernemers. Je komt elkaar tegen op de gang en doet dan eens een babbeltje met een werknemer van een ander bedrijf. Voor de coronacrisis gingen we wekelijks met het team lunchen in koffiebar Harriet in de incubator. Hopelijk kunnen wij dit snel weer starten!”