Vanop het Wetenschapspark willen we de groei van clusters maximaal ondersteunen. Clusters zijn waardevolle netwerken waarbinnen bedrijven, onderzoekers en andere stakeholders zoals bijvoorbeeld overheid, opleidingsverstrekkers of – wanneer men focust op thema’s binnen gezondheid –artsen en patiëntengroepen, ervaring en knowhow uitwisselen met als doel betere oplossingen uit te denken en innovatie te versnellen.
Een goed werkend cluster biedt veel voordelen aan alle betrokken stakeholders. Je kan vanuit het netwerk start- en scale-ups coachen, je kan bedrijven koppelen aan onderzoeksorganisaties, co-creatietrajecten faciliteren, gericht opleidingen uitwerken of gespecialiseerde infrastructuur opzetten,… de mogelijkheden zijn enorm, net als de meerwaarde die je er kan uithalen. Als exploitant van het Wetenschapspark hadden we al heel wat ervaring in het beheren van gemeenschappelijke diensten en faciliteiten. De stap naar het helpen opzetten van clusters was dus niet zo groot.
"Vandaag ondersteunen we twee netwerken, eu.reca en at.las. De dynamiek die zij brengen op het park is erg waardvol. We staan dan ook open om de haalbaarheid van nieuwe clusters te verkennen."
eu.reca
European Respiratory Cluster Antwerp
eu.reca is een kennisplatform dat de menselijke long en de bestrijding van longaandoeningen centraal stelt. De respiratoire sector is in volle evolutie; er is een stijgende prevalentie van longproblemen, maar ook een enorme drive om nieuwe behandelingen in de markt te zetten.
Als katalysator van innovatie brengt eu.reca veelbelovende start-ups in contact met investeerders, farma met productdesigners, academici met ondernemers. Uitgangspunt is dat we via interactie de ontwikkeling van nieuwe technologieën en therapieën kunnen faciliteren. Vandaag focust eu.reca voornamelijk op topics als luchtkwaliteit, astma, samenstelling van nieuwe medicatie en slimme devices.
Ontdek alles over dit ecosysteem op:
at.las
Leveraging Affordable Solutions for Advanced Therapies
at.las is een ecosysteem voor ondernemingen actief in advanced therapies. Het initiatief is getrokken door en in de eerste plaats voor onderzoekerondernemers die hun therapie naar de patiënt willen brengen. Omdat de uitdagingen binnen celtherapie, gentherapie en tissue engineering enorm zijn, zet at.las in op het delen van ervaringen, het verspreiden van knowhow en het connecteren van de juiste mensen.
Ben je als onderzoeker op zoek naar advies, naar GMP-onderzoeksinfrastructuur, naar financiële middelen? Wil je als serviceprovider je expertise delen met onderzoekers? Wil je op de hoogte blijven van wat er zoal beweegt in de boeiende wereld van ATMP?
Lees er dan alles over op: