Beschikbare Ruimte

Labo's & kantoren van diverse afmetingen nu te huur.

 

Lees meer!

Spotte jij onze mural al in Isala?

2023/02/08

In de inkomhal van Isala schittert sinds midden januari 2023 een prachtige mural van de hand van artieste Lucia Biancalana.

 

We vroegen om een mural te ontwerpen waarin het portret van Isala Van Diest, naar wie we dit gebouwd Isala vernoemden, is verwerkt. Daarnaast leek het ons gepast om de link te leggen naar haar pioniersrol als eerste Belgische vrouwelijke arts. Uit de inzendingen kozen we overtuigd voor Lucia Biancalana. In haar concept legt Lucia de link met ‘taking care’, de manier waarop Isala zorg droeg voor vrouwen die het nodig hadden. Zelf schrijft ze daarover: “The mural follows an organic and fluid shape. The concept represents the act of taking care and the special attention Isala Van Diest had for women.” 

 

Isala Van Diest was de eerste vrouwelijke arts in België. Een hele prestatie, want vrouwen konden in België einde 19de eeuw geen academische studies aanvatten. In Bern studeerde ze natuurwetenschappen en geneeskunde, om uiteindelijk in 1884 haar droom waar te maken. In het Belgisch Staatsblad verschijnt een Koninklijk Besluit dat Isala Van Diest toelating geeft om als eerste vrouw het beroep van arts uit te oefenen in België. Pas zes jaar later, in 1890, zou de wet op de toekenning van de academische graden vrouwen definitief toegang verschaffen tot het beroep van arts of apotheker. Isala Van Diest was ook activiste. Haar leven lang bekommerde zij zich om het lot van kwetsbare vrouwen en samen met de bij het brede publiek meer bekende Marie Popelin, richtte zij de Belgische Liga voor Vrouwenrechten op. Het leek ons gepast om dergelijk engagement, dergelijke volharding en passie te eren. 

 

Kom zeker ook eens een blik werpen op het portret in het echt is het nog veel knapper. Hieronder kan je meevolgen hoe het portret tot stand kwam.