Beschikbare Ruimte

Labo's & kantoren van diverse afmetingen nu te huur.

 

Lees meer!

Q-People: "Bijdragen aan een gezondheidszorg die iedereen ter wereld verdient"

2023/12/12

Yassine Hamdan begon in 2008 op zijn eentje aan zijn ondernemerspad en bouwde Q-People tot een succesverhaal uit.  Vanuit het Isala-gebouw en een kantoor in Louvain-La-Neuve stelt hij meer dan 50 mensen te werk.  Q-People helpt kleine en grote lifesciencebedrijven bij het creëren en het optimaliseren van een kostenefficiënt kwaliteitssysteem, waarbij het bedrijf de nodige business- en productieprocessen tracht te verfijnen en te valideren. 

 

Het Isala-gebouw is up and running en heeft met de scale-up Q-People een grote huurder als klant erbij.  Het bedrijf bevindt zich in de terracottakleurige building in goed gezelschap met VILS en Vetoquinol. “Dichter bij de wetenschap staan is in een zin gezegd waarom we ons op het Wetenschapspark hebben gevestigd”, zegt oprichter Yassine Hamdan. “We willen er zijn voor start-ups die voor bepaalde uitdagingen komen te staan. We maken sinds enige tijd deel uit van at.las (cel-gentherapienetwerk en ecosysteem van het Wetenschapspark) en hopen zo meer contacten te leggen met andere bedrijven op het park. Ik ben ervan overtuigd dat we veel voor hen kunnen betekenen.” 

 

Ambities

Voor de ontstaansgeschiedenis van Q-People moeten we meer dan vijftien jaar terug in de tijd.   Yassine behaalde jaren daarvoor een bachelordiploma klimatisatie aan het De Nayer-Instituut in Sint-Katelijne-Waver nabij Mechelen. Zijn eindwerk ging over HVAC (heating, ventilation en air conditioning) en cleanrooms. Door dat laatste was de link met de lifescience-wereld snel gelegd. Een carrière als field-technieker zou het gebruikelijke vervolg zijn geweest, maar Yassine wou meer. En dat is hem gelukt.  

 

Eerst startte hij nog als validatie-ingenieur. Na verschillende functies in vast dienstverband te hebben uitgeoefend, groeide bij hem het besef dat hij bij zijn toenmalige werkgevers geen duidelijk toekomst- en carrièreperspectief kreeg, en ondanks zijn ambities ter plaatse bleef trappelen. Reden genoeg om na bijna drie jaar te stoppen en verder te gaan als freelanceconsultant in de lifesciences. Yassine bleef in opdracht van consultancybureaus langsgaan bij bedrijven om productiesystemen te valideren, voornamelijk binnen de steriele productie van geneesmiddelen.  

 

Yassine kon meer tijd vrijmaken om in het kader van zijn groeitraject opleidingen uit te kiezen. Nog eens twee jaar later kwam hij tot de conclusie dat ook andere werknemers binnen de branche hun kwaliteiten meer wilden uitspelen. “Zo is Q-People ontstaan, het welzijn en de evolutie van medewerkers garanderen binnen de consultancy, en dit in de corebusiness quality & compliance (regelnaleving) binnen de lifescience-maakindustrie.”  

 

Droom

"Het is niet omdat je geen ingenieurs- of PhD-diploma hebt dat je niet de droom kan koesteren om zelf te ondernemen. En die droom is er nog steeds, mijn mensen helpen in hun welzijn en evolutie om zo hun talenten en expertises te valoriseren in hun opdracht klanten te helpen bij hun uitdagingen. Een droom is hetgeen een ondernemer altijd moet hebben. Het geeft hem of haar houvast. De opstartjaren waren best spannend. Ik had haast nul netwerk om op te bouwen. De mond-tot-mondreclame maakte ons na verloop van tijd een vaste waarde.”  

 

“Binnen ons team zitten zowel bachelors, masters als PhD’s gerelateerd met activiteiten van onze corebusiness. Zij maken de technische vertaling van de regelgeving in het ontwerp, de bouw en de validatie van systemen die helpen in de productrealisatie. Dit kunnen zowel systemen zijn voor productie-, de kwaliteits-, als bijbehorende IT-processen."  

 

“We will bring health and peace of mind to everyone” 

"Alles begint met de specificaties van het product en de regelgeving waar het aan moet voldoen. Wij vertalen die naar concrete doeleinden om systemen te creëren die de productrealisatie op een kostenefficiënte manier stimuleert. Hoe? Door het essentiële voor te stellen, niet meer en niet minder. Dit doen we door de juiste experten rond de tafel te brengen. Experten die kunnen benchmarken, om zo de juiste en essentiële oplossing te brengen.”

 

"We will bring health and peace of mind to everyone," hangt hier op. Da’s onze droom... Ons steentje trachten bij te dragen om kostenefficiënte oplossingen aan te bieden aan lifesciencebedrijven die op hun beurt de gezondheidszorg kunnen bieden die iedereen waar ter wereld ook verdient.”  

 

“Onze Q-People-inbreng richt zich voornamelijk op opdrachten binnen CAPEX-projecten. Deze term behelst eenmalige kosten inzake alles wat met de ontwikkeling te maken heeft. Bij Q-People draait dit rond mee te denken in het realiseren van kostenefficiënte oplossingen. De tegenhanger hiervan is OPEX, terugkerende kosten voor een product of systeem. Daar gaan we eerder verbeterprojecten mee begeleiden, om productrealisatie op een kostenefficiënte manier aan te pakken.  

 

Artificiële Intelligentie  

“We bieden steeds vaker Artificiële Intelligentie (AI)-oplossingen aan. Het doet onze klanten heel wat tijd besparen in de productrealisatie. Ik heb het concreet over drug discovery, medical device design, regulatory- en compliance-toepassingen… en nog veel meer. Bij drug discovery gaat het AI-algoritme grote hoeveelheden gegevens analyseren om verbindingen te identificeren die het potentieel hebben om te worden ontwikkeld tot geneesmiddelen. Bij medical device design is machinelearning aan zet. Die AI-toepassing analyseert een groot aantal gegevens met als resultaat het identificeren van de meest effectieve materialen, vormen en maten voor een bepaald medical device.  

 

Ontwikkelaars kunnen zo tot betere beslissingen komen. Daarnaast kan AI helpen bij het vervaardigen van virtuele prototypes van medische hulpmiddelen, waardoor ontwikkelaars ontwerpen kunnen testen en verfijnen in een digitale omgeving. Een groot voordeel hierbij is dat de kosten en de tijd voor het maken van fysieke prototypes danig wordt beperkt.”  

 

“Bij regulatory en compliance gaat AI helpen bij de naleving van regelgeving door het proces van het monitoren en analyseren van gegevens met betrekking tot wettelijke vereisten te automatiseren. Systemen op basis van AI kunnen mogelijke problemen met de naleving, zoals onvolledige of onnauwkeurige documentatie, signaleren en waarschuwingen geven aan complianceteams voor verder onderzoek. Dit kan bedrijven helpen om problemen met compliance proactief te identificeren en aan te pakken.”  

 

“De door onze leveranciers aangeleverde AI-platformen helpen bedrijven met compliance en kwaliteitsbeheer, waarbij de Artificiële Intelligentie helpt om complianceprocessen te automatiseren, potentiële problemen te identificeren en workflows te stroomlijnen.”  

 

“De laatste jaren doen we meer en meer projecten in de ATMP-wereld. ‘Advanced Therapies’ duwt de lifescience-industrie een nieuwe richting in. De productie, distributie en verstrekking van deze nieuwe therapieën vraagt om nieuwe benaderingen waar Q-People al te graag meedenkt hoe dit op een kostenefficiënte manier kan. De eerder traditionele manier van kwaliteits- en compliance-processen te doorlopen, is soms te zwaar en te log voor zulke kleine en gepersonaliseerde geneesmiddelenproductie. AI-toepassingen spelen hier duidelijk een rol om die processen sneller en efficiënter te doorlopen.”  

 

Louvain-La-Neuve 

Naast Niel heeft Q-People een kantoor in Louvain-La-Neuve (Waals-Brabant). "Ik ontken niet dat de taalbarrière een uitdaging is. Heel vaak praten onze Nederlandstalige en Franstalige collega's Engels tegen elkaar. Dat is niet zo vreemd, Engels is nu eenmaal de lingua franca van de farmasector en de lifesciences-sector. Zelf ben ik tweetalig Frans-Nederlands, wat het iets makkelijker maakte om in Waals-Brabant het kantoor uit de grond te stampen.  Zonder de hulp van mijn Waalse collega’s was dit niet gelukt.”  

 

Afsluitend wil Yassine dit nog kwijt: “Als je mensen en bedrijven kunt helpen, krijg je daar meestal wel iets voor terug, daar ben ik van overtuigd. Je werkt in de eerste plaats met mensen en wij zetten die in het centrum van het succes van onze projecten. ‘We put people first’ is onze belangrijkste mantra. Alles begint bij de mensen, als je die meehebt dan kom je verder en kan je echt successen boeken. Daar zijn we nu echt van overtuigd!”