Available Space

Labs & offices of various sizes now available for rent.

 

Read More

POM Antwerpen en ViTalent geven startschot van bouw.

2021/02/26

Vanaf begin 2022 start ViTalent met opleidingen op maat in het gloednieuwe gebouw op de campus.

Gespecialiseerde opleidingen om aan de slag te gaan in de farma- en biotechsector? Vanaf begin volgend jaar kunnen studenten, werkzoekenden en ervaren medewerkers die zich willen bijscholen hiervoor terecht in het gloednieuwe opleidingscentrum van ViTalent op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel, een primeur voor Vlaanderen. De bouwwerken zijn gestart van het gloednieuwe centrumgebouw waarin ViTalent een van de huurders zal zijn. In dit nieuwe gebouw wordt in totaal 6.500m² bijkomende congres- en opleidingsfaciliteiten met labo’s, kantoren en een restaurant voorzien. Deze extra ruimte is nodig om de groei van de bedrijven op het Wetenschapspark op te vangen én om nieuwe ondernemers aan te trekken. 

Vitalent moet een unieke jobsimulator worden met een trainingshal met de modernste apparatuur, een stofvrije cleanroom en ingerichte labo’s om de werkomstandigheden waarheidsgetrouw na te bootsen. Intussen breidt ViTalent het opleidingsaanbod voor trainingen op de werkvloer bij bedrijven verder uit. 

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, eigenaar en ontwikkelaar van het Wetenschapspark in Niel, is de bouwheer van dit nieuwe centrumgebouw. Ludwig Caluwé, voorzitter POM Antwerpen en gedeputeerde voor Economie, Logistiek en Innovatie is dan ook zeer blij om deze primeur op het Wetenschapspark te verwelkomen: “Antwerpen is de farmaprovincie bij uitstek waar heel wat gereputeerde bedrijven met talent van eigen bodem nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen en maken om wereldwijd patiënten te helpen. De provincie Antwerpen en meer bepaald het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen is dan ook de ideale locatie voor het eerste opleidingscentrum voor farma en biotechnologie in Vlaanderen. We zijn trots dat ViTalent het Wetenschapspark in Niel kiest als uitvalsbasis, wat perfect aansluit bij de vele life sciencesbedrijven die hier al actief zijn op de site.”

 ViTalent neemt z’n intrek op de gelijkvloerse en eerste verdieping van dit nieuw centrumgebouw op de campus. Dat zal onder meer beschikken over een grote technische trainingshal van 850m² met productielijnen voor de verpakking en vulling van geneesmiddelen en een stofvrije cleanroom om de zeer zuivere en strikt gereglementeerde werkomgeving van farma- en biotechbedrijven nauwgezet te simuleren.

Perfecte accommodatie op toplocatie


In combinatie met laboratoria en leslokalen biedt ViTalent de perfecte accommodatie voor praktijkgerichte opleidingen op maat voor allerlei operationele en technische functies in het labo, de productie- of verpakkingsafdeling. ViTalent werkt ook aan een interactieve belevingsruimte over werken in de farma en biotech en de geneesmiddelen, vaccins en therapieën van de toekomst. Zo kunnen scholen en bezoekers van het Wetenschapspark op een originele en hoogtechnologische manier kennismaken met de troeven van de sector. De totale oppervlakte van het opleidingscentrum bedraagt meer dan 1.700m².

De ambitie van ViTalent bestaat erin om enkele duizenden mensen per jaar op te leiden. Frank Beckx, voorzitter ViTalent en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De farma- en biotechsector is een van de speerpunten van onze economie en creëerde de voorbije jaren heel wat jobs. Denk maar aan de vaccinmakers die we nu zo hard nodig hebben om uit de coronacrisis te geraken. Met ViTalent willen we meer talent aanboren en opleiden, zeker voor technische functies, voor meer diversiteit op de werkvloer. Reskilling en upskilling zijn niet voor niets de trendwoorden van tegenwoordig. Samen met de vakbonden, bedrijven, scholen, VDAB en het provinciebestuur maken we daar écht werk van.”  

Het gaat daarbij zowel om basisopleidingen voor pas aangeworven werknemers of bijscholingen voor meer ervaren medewerkers uit de sector, maar ook om specifieke cursussen voor studenten of de herscholing van werkzoekenden. Daarvoor wordt samengewerkt met verschillende onderwijspartners en de VDAB. Vorig jaar hebben de instructeurs van ViTalent al zowat 200 medewerkers opgeleid op de werkvloer bij farmabedrijven Sanofi in Geel en Novartis in Puurs. Dit onderstreept de urgente nood aan een eigen opleidingscentrum.


Marian Willekens, ondervoorzitter ViTalent en secretaris ACV-BIE: “Wie in ViTalent een opleiding krijgt, heeft meer troeven in handen voor een job in de farma of biotech. Dat moet onze ambitie zijn met dit opleidingscentrum. Nieuwe medewerkers de juiste basisvaardigheden bijbrengen, maar ook sterk inzetten op levenslang leren voor wie zich wil herscholen of bijscholen. Met de focus op de vorming van technisch talent, zonder specifieke voorkennis of werkervaring.”

Veerle Van der Linden, algemeen directeur ViTalent: “De start van de bouwwerken is een belangrijke mijlpaal, maar ViTalent draait al bijna een jaar op volle toeren. Onze instructeurs geven heel wat opleidingen bij bedrijven en binnenkort starten we met een opleidingsaanbod dat voor iedereen toegankelijk is. Want de nood aan goed opgeleid talent is bijzonder groot. We kijken met ongeduld uit naar begin volgend jaar om in een eigen opleidingscentrum met de nieuwste didactische methodes en de meest geavanceerde machines aan de slag te gaan.”