Available Space

Labs & offices of various sizes now available for rent.

 

Read More

Bouw ViTalent start dit najaar

2020/08/03

Dit najaar start de bouw van ViTalent, het allereerste gespecialiseerde opleidingscentrum voor de farma en biotech in Vlaanderen. ViTalent zal z’n intrek nemen in een nieuwbouw op het Wetenschapspark UAntwerpen in Niel, uitgerust als jobsimulator met een technische opleidingshal, labo’s en klaslokalen. Daarover is vandaag een samenwerkingsakkoord ondertekend met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen, eigenaar en exploitant van het Wetenschapspark. Vanaf eind 2021 wil ViTalent er studenten, werkzoekenden en werknemers uit de sector van de life sciences verwelkomen voor een training op maat.

Opleidingshal met cleanroom

ViTalent zal op het Wetenschapspark in Niel de gelijkvloerse en eerste verdieping huren van een nieuw centraal gelegen gebouw. Blikvanger is een ruime technische opleidingshal van ongeveer 850m² met onder meer gesimuleerde productielijnen voor de verpakking en vulling van geneesmiddelen, een cleanroom om de zuivere werkomgeving van biofarmabedrijven na te bootsen en moderne opleidingsapparatuur. Dit maakt praktijkgerichte trainingen mogelijk in waarheidsgetrouwe werkomstandigheden, vooral voor operationele functies in labo, productie en verpakking. Met ook nog laboratoria, klaslokalen en kantoren bedraagt de totale oppervlakte van het opleidingscentrum meer dan 1.700m².

Intense samenwerking met farmabedrijven

De huurovereenkomst wordt afgesloten op lange termijn voor een periode van 25 jaar. De eerste spadesteek is dit najaar gepland. Afhankelijk van de vordering van de bouwwerken zal ViTalent eind 2021 of begin 2022 de deuren openen. Op termijn wil het opleidingscentrum enkele duizenden mensen per jaar opleiden. Sectorbedrijven zoals Janssen Pharmaceutica, MSD, Novartis, Pfizer en Sanofi zijn intensief betrokken bij de inhoudelijke uitwerking van het opleidingsprogramma. Instructeurs van ViTalent geven sinds enkele maanden trouwens al opleidingen op locatie bij bedrijven, wat de nood aan een opleidingscentrum duidelijk onderstreept.

Gezamenlijk initiatief van sociale partners

ViTalent vzw is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners: sectorfederatie essenscia vlaanderen samen met de werknemersorganisaties ABVV, ACLVB en ACV. Het sectorale vormingsfonds Co-valent investeert anderhalf miljoen euro in de opstart van het opleidingscentrum dat onder leiding staat van algemeen directeur Veerle Van der Linden.

Op de foto: v.l.n.r.: Frank Beckx, Veerle Van der Linden, Marian Willekens, Luc Broos

Ook interessant

2019/07/18

Darwin ontving ‘Binnenbos certificaat’

Eind juni heeft de voorzitter van POM Antwerpen, Ludwig Caluwé, ons ‘Binnenbos certificaat’ van Bioorg in ontvangst mogen nemen voor incubator Darwin. Ons bos telt 83 bomen en we bespaarden 6980 liter drinkbaar water.

BioOrg heeft een wereldprimeur, ze laten namelijk bacteriën fijnstof zuiveren uit gebouwen. Het biotech-bedrijf heeft een technologie uit het bos ontdekt om op natuurlijke wijze de zuivering van fijnstof en stof mogelijk te maken. De spectaculaire winst voor gezondheid en milieu wordt nu omgezet in de allereerste ‘Binnenbos Certificaten’.

Lees het volledige verhaal van BioOrg hier.

2019/08/26

Hybride bedrijfshal waar box-in-box labo’s, productieruimten en kantoren een plaats krijgen

Sinds september 2018 bouwt de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen volop aan een nieuw gebouw op het wetenschapspark Universiteit Antwerpen. Het gaat om een polyvalent gebouw van 1.400 m², waarin zowel box-in-box labo’s, productieruimten als kantoren een plaats krijgen. “In nauwe samenwerking met architect, ingenieur en aannemer zijn we erin geslaagd om dit project binnen de vooropgestelde timing te realiseren. We hebben in totaal 5 units van uiteenlopende oppervlakte voorzien, die de klant naar eigen behoefte verder kan afwerken en inrichten. De vraag uit de markt was groot. Op vandaag zijn 3 van de 5 units benomen.”, zo licht algemeen directeur van POM Antwerpen, Luc Broos, toe. “Het gaat om knappe ondernemingen die sterk inzetten op Onderzoek & Ontwikkeling en dan ook perfect passen op het wetenschapspark.”

Een eerste unit wordt ingenomen door Anicells, een spin-off van de Universiteit Antwerpen en UZA. Anicells, uniek in Vlaanderen, biedt de ontwikkelaars van therapieën in cel- en gentherapie, evenals in tissue engineering, de kans om binnen haar gecertifieerde labo-omgeving, de nodige testen uit te voeren bijgestaan door gespecialiseerde dienstverleners. Het uitgangspunt is om revolutionaire therapieën onder meer in de bestrijding van kanker of MS op die manier sneller tot bij de patiënt te krijgen. Een tweede unit wordt uitgerust door eTheRNA, een biotechbedrijf dat sinds 2013 werkt aan een immuuntherapie op basis van mRNA in samenwerking met VUB en het UZ Brussel. mRNA werkt als een boodschapper in het bloed, waardoor het immuunsysteem kankercellen als een vijand beschouwt en ze gaat vernietigen of afstoten. De derde speler is Brightspec, een bedrijf dat onderzoek verricht op vlak van stralingsdetectie en nucleaire en X-ray instrumentatie ontwikkelt.
 
“De ontwikkeling van het wetenschapspark komt stilaan op kruissnelheid. We zijn intussen alweer een nieuwe werf gestart en de voorbereidingen lopen voor meerdere bijkomende bedrijfsgebouwen. Meer en meer zien innovatie bedrijven de meerwaarde in van een campus als het wetenschapspark, waar we vanuit POM Antwerpen niet alleen werken aan de nodige infrastructuur, maar ook inzetten op de interactie met kennisinstellingen, de uitbouw van een dynamische community en de opstart van specifieke innovatieclusters.”, zo besluit Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor economie en voorzitter van POM Antwerpen.
2020/06/03

Update: groenere mobiliteit op het Wetenschapspark

Sinds einde vorig jaar zijn we hard aan het werken om het Wetenschapspark om te vormen tot een voorbeeldpark aangaande duurzaamheid en milieubelasting. Dit valt onder het takenpakket van ons aanspreekpunt mobiliteit: Frank Vaes.

Frank licht toe: Als ontwikkelaar willen we mensen en bedrijven in hun handelen sturen door een hoogstaande werkomgeving en een brede mix van vervoersmodi aan te bieden. Samen streven om verstandig met energie en het milieu om te gaan in een omgeving met kwaliteitsvolle faciliteiten en aandacht voor ieders welzijn, daar ga ik voor. In de komende maanden en ook op langer termijn willen we investeren in een aantal faciliteiten die positief bijdragen aan een groenere mobiliteit.